Gå til indhold

TV2 dokumentar ”Hemmeligheden i skyggearkivet”

03. august 2023

TV2 sender hhv. den 2. og den 9. august 2023 en dokumentar om adoptioner fra Sydkorea fra 1970erne.

 

De tre konkrete sager, som TV2 fortæller om i de to udsendelser, bidrager til at skabe tvivl om praksis og procedurer i Sydkorea og Danmark for knap 50 år siden. Derfor støtter DIA fuldt ud op om og bidrager til de igangværende officielle undersøgelser i såvel Sydkorea som Danmark. International adoption i dag er reguleret og kontrolleret meget omfattende og kan ikke sammenlignes med hvordan det foregik i 1970erne og 1980erne.

 

”Hos DIA forstår vi fortvivlelsen og frustrationen hos såvel de adopterede, deres adoptivforældre samt de eventuelle biologiske forældre og søskende, som kan have levet med en forkert fortælling. Oplevelsen af svigt kan de igangværende undersøgelser desværre ikke ændre på, men det er DIAs håb, at de tilbundsgående undersøgelser giver konkrete svar på, hvad der skete dengang” udtaler direktør i DIA, Kaspar Bro Larsen.

 

Ankestyrelsens undersøgelse af adoptionsformidlingen fra Sydkorea i 1970erne og 1980erne (mere info herom her) forventes færdig inden årets udgang. Sandhedskommissions undersøgelse i Sydkorea forventes færdig i 2024.

 

Faktaboks:

DIA er den adoptionsformidlende organisation i Danmark, der arbejder for at sikre den bedst mulige opvækst for børn, som ikke har mulighed for at vokse op i en familie i eget land. DIA blev etableret i 2015 og arbejder efter Haager konventionens principper og hensynet til barnets bedste i hver enkelt adoptionssag. DIA er underlagt Ankestyrelsens tilsyn af driftsøkonomi samt godkendelse af hver enkelt adoptionssag.

 

Post Adoption Service

 

DIA arbejder igennem vores Post Adoption Service for at alle oplysninger om baggrunden for enhver adoption skal være tilgængelige for de relevante parter. Uanset hvornår en adoption har fundet sted er det altid en mulighed at få aktindsigt i sin egen sag, hvis man ønsker at undersøge hvilke oplysninger der findes. Det er endvidere en væsentlig del af DIA´s arbejde at støtte adopterede i at søge tilbage, samt eventuel bistå med kontakten mellem den biologiske familie og den adopterede.

 

 

Frivillige fra Holt Children's Services følger koreanske, adopterede babyer til USA om bord på et passagerfly i 1955.

Frivillige fra Holt Children's Services følger koreanske, adopterede babyer til USA om bord på et passagerfly i 1955