Gå til indhold

Familiedannelse midt i en pandemi

31. marts 2021

Flere familier har på trods af COVID situationen rejst ud for at danne familie gennem adoption. Fleksibilitet og tålmodighed har for flere af vores familier været nøgleordet for at nå målet.

(OBS! Personerne er anonymiseret i denne artikel, og navnene er derfor fiktive)

Vi kan alle nikke genkendende til, at det seneste år ikke været nogen dans på roser. Pandemien har givet nye og uforudsigelige udfordringer i forskellige henseender. Overordnet set, har det heller ikke gjort adoptionsprocesserne lettere for vores adoptanter i DIA. Dette har blandt andet været tilfældet for parret Christian og Viktor, som har været igennem en turbulent proces for at møde deres søn i Sydafrika.

I januar 2020 fik Christian og Viktor besked på, at de var blevet matchet med en dreng. Dog havde de ikke forberedt sig på, at verden skulle rammes af en global krise, som forsinkede deres proces: ”Da han blev matchet med os i januar sidste år, var vi meget glade og tænkte, at vi snart skulle afsted. Så kom Coronaen en halvanden måned senere” udtaler Christian og tilføjer, at det naturligvis har været en smertelig proces.

Sydafrika lukkede ned, og havde ændret en del i den juridiske proces, hvorfor det tog længere tid, da ændringerne skulle implementeres. Christian og Viktors sag blev derfor først genoptaget i november 2020. Dog faldt det på plads i slut december, hvorefter de ventede på en retsdato i januar 2021. Da parret fik besked på, at de først kunne få en retsdato i maj 2021, besluttede de sig for at tage af sted til Sydafrika hurtigst muligt, for at indhente den kostbare tid sammen med deres søn.

”Da han blev bragt i forslag til os, var han en lille bitte baby, og kunne knap sidde oprejst alene. Nu går han og synger, og det er jo helt vildt at kunne tage ned og være sammen med ham. For os er det ligegyldigt om vi er på barsel der eller herhjemme. Vi vil jo nok være i en boble herhjemme alligevel, og det kommer vi så til at være dernede” siger Christian, som også tilføjer, at selvom det er og har været en træls situation, har der aldrig hersket nogen tvivl om, hvorvidt de skulle kæmpe for at komme afsted hurtigst muligt.

Det er allerede en dyrebar tid, som vi har mistet sammen med ham. På en eller anden måde, er det jo også en tid vi ikke får tilbage. Selvom det ikke var ønskeprocessen, så er vi lykkelige og lettede, fordi vi kan tage afsted trods omstændighederne. Vi er også meget taknemmelige for at vi har fået lov, selvom der er tre måneder til retsdato” siger Christian. Han fortæller også, at de har lejet et hus i Sydafrika, hvor de første måneder som nybagt familie skal tilbringes.

Den 24. marts 2021 rejste parret til Sydafrika, hvor de omsider kunne få lov til at møde deres søn for første gang d. 29. marts. Vejen dertil har været turbulent, ligesom for mange andre adoptanter i denne tid. Dette ændrer ikke på det faktum, at vi arbejder med kommende adoptanter som vil gå langt for familiedannelsen, og lykkes med det midt i en pandemi.